Calificarea se aplica lucratorilor care isi desfasoara activitatea in unitatile de panificatie, specializate in fabricarea diferitelor tipuri de produse de panificatie. Calificarea presupune o sfera larga de competente, avand in vedere gama variata a produselor de panificatie, precum si a tehnologiilor specifice fiecarui sortiment in parte. Activitatea se poate desfasura atat in cadrul unitatilor complet automatizate cat si in cadrul unitatilor neautomatizate, cunostintele si deprinderile fiind corespunzator evaluate.
Fabricarea produselor de panificatie implica utilizarea utilajelor si echipamentelor specifice pentru obtinerea diferitelor tipuri de produse. De aceea, pe langa cunostintele de tehnologia panificatiei, calificarea presupune si capacitatea de exploatare, utilizare si intretinere a utilajelor si echipamentelor specifice calificarii.
Brutarul desfasoara urmatoarele activitati specifice:
- verificã calitatea materiilor prime;
- cântãreste ingredientele pentru fabricarea aluatului;
- amestecã si frãmântã aluatul cu mâna sau masina;
- modeleazã, remodeleazã, pozitioneazã aluatul în cuvã;
- încarcã tãvile în cuve si apoi le introduce în cuptoare;
- curãtã si unge tãvile si recipientele;
- monitorizeazã temperatura cuptorului pentru a determina coacerea grupurilor de pâine si cornuri;
- poate opera utilaje care taie felii, produc cornuri, chifle;
- poate întretine si curãta echipamentul;
- poate opera linii tehnologice pentru fabricarea aluatului si a produsului finit în mari cantitãti.
In urma participarii la cursul de Brutar veti acumula urmatoarele cunostinte teoretice:
- Terminologia de specialitate;
- Atributiile de serviciu;
- Documentele specifice si datele ce trebuie inscrise;
- Norme generale si specifice de securitatea muncii si PSI;
- Tehnici de acordare a primului ajutor;
- Legislatia si normele de protectie a mediului in vigoare;
- Norme igienico-sanitare;
- Notiuni elementare de matematica si fizica;
- Procesul tehnologic de pregatire a materiilor prime si auxiliare;
- Procesul tehnologic de framantare a aluatului;
- Procesul tehnologic de urmarire a fermentarii si prelucrarii aluatului;
- Procesul tehnologic de coacere a semifrabircatelor;
- Planul de evacuare si interventii in caz de incendiu;
- Calitatea materiilor prime, utilajelor si echipamentelor folosite in procesul tehnologic ;
- Reglajul parametrilor utilajelor / echipamentelor utilizate;
- Diagnosticarea si semnalarea corecta a defectiunilor instalatiilor utilizate;
- Consumuri specifice pentru activitatea de productie panificatie.
In urma participarii la cursul de Brutar veti deprinde urmatoarele abilitati practice:
- Utilizarea unui limbaj tehnic adecvat;
- Aplicarea si respectarea normelor SSM si PSI;
- Colaborarea cu membrii echipei;
- Utilizarea si intretinerea corecta a echipamentulio de protectie si PSI;
- Acordarea primului ajutor;
- Identificarea si raportarea corecta a situatiilor de risc;
- Aplicarea normelor de protectie a mediului si respectarea circuitului deseurilor;
- Intocmirea documentatiei specifice;
- Stabilirea listei de materii prime si auxiliare;
- Organizarea activitatii la locul de munca;
- Receptionarea calitativa si cantitativa a materiei prime, cu respectarea reglementarilor si normelor interne;
- Urmarirea respectarii parametrilor de microclimat;
- Incadrarea in normele de consum;
- Pregatirea materiilor prime (faina, drojdia, sarea) si auxiliare pentru procesul de fabricatie;
- Stabilirea corecta a cantitatii si tipului de materii prime, in functie de sortiment;
- Determinarea corecta a parametrilor specifici procesului tehnologic de fabricare a produselor de panificatie;
- Reglarea aparaturii, utilajelor si echipamentelor pentru fabricarea produselor de panificatie;
- Exploatarea corecta a tuturor utilajelor si instalatiilor de fabricatie;
- Executarea corecta a operatiilor procesului tehnologic in functie de sortiment;
- Executarea framantarii aluatului cu respectarea retetei, parametrilor de microclimat si celor tehnologici;
- Executarea coacerii semifabricatelor cu respectarea retetei, parametrilor de microclimat si celor tehnologici ;
- Efectuarea lucrarilor de ambalare si pregatire pentru comercializare;
- Aprovizionarea / depozitarea / manipularea materiilor prime, auxiliare si materialelor si echipamentelor pentru locul de munca;
- Mentinerea starii de sanatate, igienei individuale si a echipamentului de protectie conform reglementarilor ;
- Verificarea igienizarii spatiilor si echipamentelor de lucru si semnalarea eventualelor neconformitati.
- Comunicarea la locul de muncă
- Efectuarea muncii în echipă
- Aplicarea NPM şi NPSI
- Asigurarea calităţii lucrărilor efectuate
- Asigurarea condiţiilor igienico – sanitare
- Asigurarea propriei dezvoltări profesionale
- Planificarea activităţii proprii
- Depozitarea materiilor prime şi a materialelor
- Dozarea materiilor prime şi auxiliare
- Executarea coacerii produselor de panificaţie
- Frământarea aluatului
- Pregătirea materiilor prime şi auxiliare
- Pregătirea produselor în vederea livrării
- Recepţia materiilor prime şi a materialelor
- Urmărirea fermentării şi prelucrării aluatului
Documente necesare pentru dosarul de inscriere la evaluare:
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
699 Numar persoane evaluate |
11 Ani de experienta |