Certificare profesionala Cod NC 7412.1.1.

Descriere ocupatie

Calificarea se aplica lucratorilor care isi desfasoara activitatea in unitatile de panificatie, specializate in fabricarea diferitelor tipuri de produse de panificatie. Calificarea presupune o sfera larga de competente, avand in vedere gama variata a produselor de panificatie, precum si a tehnologiilor specifice fiecarui sortiment in parte. Activitatea se poate desfasura atat in cadrul unitatilor complet automatizate cat si in cadrul unitatilor neautomatizate, cunostintele si deprinderile fiind corespunzator evaluate.

Fabricarea produselor de panificatie implica utilizarea utilajelor si echipamentelor specifice pentru obtinerea diferitelor tipuri de produse. De aceea, pe langa cunostintele de tehnologia panificatiei, calificarea presupune si capacitatea de exploatare, utilizare si intretinere a utilajelor si echipamentelor specifice calificarii.

Brutarul desfasoara urmatoarele activitati specifice:

  • verificã calitatea materiilor prime;
  • cântãreste ingredientele pentru fabricarea aluatului;
  • amestecã si frãmântã aluatul cu mâna sau masina;
  • modeleazã, remodeleazã, pozitioneazã aluatul în cuvã;
  • încarcã tãvile în cuve si apoi le introduce în cuptoare;
  • curãtã si unge tãvile si recipientele;
  • monitorizeazã temperatura cuptorului pentru a determina coacerea grupurilor de pâine si cornuri;
  • poate opera utilaje care taie felii, produc cornuri, chifle;
  • poate întretine si curãta echipamentul;
  • poate opera linii tehnologice pentru fabricarea aluatului si a produsului finit în mari cantitãti.

In urma participarii la cursul de Brutar veti acumula urmatoarele cunostinte teoretice:

  • Terminologia de specialitate;
  • Atributiile de serviciu;
  • Documentele specifice si datele ce trebuie inscrise;
  • Norme generale si specifice de securitatea muncii si PSI;
  • Tehnici de acordare a primului ajutor;
  • Legislatia si normele de protectie a mediului in vigoare;
  • Norme igienico-sanitare;
  • Notiuni elementare de matematica si fizica;
  • Procesul tehnologic de pregatire a materiilor prime si auxiliare;
  • Procesul tehnologic de framantare a aluatului;
  • Procesul tehnologic de urmarire a fermentarii si prelucrarii aluatului;
  • Procesul tehnologic de coacere a semifrabircatelor;
  • Planul de evacuare si interventii in caz de incendiu;
  • Calitatea materiilor prime, utilajelor si echipamentelor folosite in procesul tehnologic ;
  • Reglajul parametrilor utilajelor / echipamentelor utilizate;
  • Diagnosticarea si semnalarea corecta a defectiunilor instalatiilor utilizate;
  • Consumuri specifice pentru activitatea de productie panificatie.

 

In urma participarii la cursul de Brutar veti deprinde urmatoarele abilitati practice:

  • Utilizarea unui limbaj tehnic adecvat;
  • Aplicarea si respectarea normelor SSM si PSI;
  • Colaborarea cu membrii echipei;
  • Utilizarea si intretinerea corecta a echipamentulio de protectie si PSI;
  • Acordarea primului ajutor;
  • Identificarea si raportarea corecta a situatiilor de risc;
  • Aplicarea normelor de protectie a mediului si respectarea circuitului deseurilor;
  • Intocmirea documentatiei specifice;
  • Stabilirea listei de materii prime si auxiliare;
  • Organizarea activitatii la locul de munca;
  • Receptionarea calitativa si cantitativa a materiei prime, cu respectarea reglementarilor si normelor interne;
  • Urmarirea respectarii parametrilor de microclimat;
  • Incadrarea in normele de consum;
  • Pregatirea materiilor prime (faina, drojdia, sarea) si auxiliare pentru procesul de fabricatie;
  • Stabilirea corecta a cantitatii si tipului de materii prime, in functie de sortiment;
  • Determinarea corecta a parametrilor specifici procesului tehnologic de fabricare a produselor de panificatie;
  • Reglarea aparaturii, utilajelor si echipamentelor pentru fabricarea produselor de panificatie;
  • Exploatarea corecta a tuturor utilajelor si instalatiilor de fabricatie;
  • Executarea corecta a operatiilor procesului tehnologic in functie de sortiment;
  • Executarea framantarii aluatului cu respectarea retetei, parametrilor de microclimat si celor tehnologici;
  • Executarea coacerii semifabricatelor cu respectarea retetei, parametrilor de microclimat si celor tehnologici ;
  • Efectuarea lucrarilor de ambalare si pregatire pentru comercializare;
  • Aprovizionarea / depozitarea / manipularea materiilor prime, auxiliare si materialelor si echipamentelor pentru locul de munca;
  • Mentinerea starii de sanatate, igienei individuale si a echipamentului de protectie conform reglementarilor ;
  • Verificarea igienizarii spatiilor si echipamentelor de lucru si semnalarea eventualelor neconformitati.
Competenţe fundamentale 
  1. Comunicarea la locul de muncă
  2. Efectuarea muncii în echipă
Competenţe generale la locul de muncă
  1. Aplicarea NPM şi NPSI
  2. Asigurarea calităţii lucrărilor efectuate
  3. Asigurarea condiţiilor igienico – sanitare
  4. Asigurarea propriei dezvoltări profesionale
  5. Planificarea activităţii proprii
Competentele profesionale dobandite in urma cursului
  1. Depozitarea materiilor prime şi a materialelor
  2. Dozarea materiilor prime şi auxiliare
  3. Executarea coacerii produselor de panificaţie
  4. Frământarea aluatului
  5. Pregătirea materiilor prime şi auxiliare
  6. Pregătirea produselor în vederea livrării
  7. Recepţia materiilor prime şi a materialelor
  8. Urmărirea fermentării şi prelucrării aluatului

Documente necesare pentru dosarul de inscriere la evaluare:

  • Copie carte de identitate / buletin
  • Copie certificat de nastere
  • Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
  • Copie act de studii

Vezi modelul de certificat de competente profesionale
Statistici
699
Numar persoane evaluate
11
Ani de experienta
Vezi galerie foto curs
Vezi galerie video curs
Video 1Video 2Video 3Video 4Video 5

 

Clientii nostri spun ca…
M-am inscris la evaluare pentru ocupatia de Formator intrucat predam cursuri de 6 ani de zile si nu aveam un certificat care sa imi ateste competentele. Procesul mi s-a parut foarte eficient si la obiect, iar conditiile au fost deosebite. Recomand tuturor sa apeleze la astfel de servicii!
Ducu Ion-Valeriu Evaluare competente Formator
Am lucrat in strainatate mult timp in domeniul instalatiilor. Am venit in tara si am incercat sa deschid o firma in acest domeniu, insa am avut nevoie de un certificat recunoscut. Am apelat la ASIM pentru ca procesul de evaluare m-a scutit de cateva luni pierdute inutil la cursuri si bani dati in plus.
Citireag Cristinel Cursant Evaluare competente Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze
Am apelat la serviciile de evaluare pentru calificarea de Patiser deoarece lucram in acest domeniu de multa vreme si nu aveam un certificat de calificare. La inceput m-am temut ca nu voi face fata, insa procesul este orientat mai mult pe practica si pe cunostinte concrete.
Voicu Oana Cursant Evaluare competente Patiser
Reprezint o societate de productie articole textile. Am apelat la evaluarea competentelor pentru ca este o metoda foarte corecta si eficienta de certificare a competentelor angajatilor. Tarifele sunt foarte avantajoase si colaborarea cu ASIM decurge foarte bine.
Oprea Steluta Beneficiar evaluare competente Confectioner asamblor articole din textile
Am lucrat mult in strainatate in domeniul constructiilor. Aveam experienta si am venit la ASIM pentru a obtine un certificat recunoscut national si in Uniunea Europeana pentru Dulgher, tamplar, parchetar. Acesta mi-a fost de foarte mult folos. Apelati cu incredere!
Manolea Petrut-Alexandru Evaluare competente Dulgher, tamplar, parchetar
Am apelat la serviciile de evaluare si certificare in 2013, intrucat aveam nevoie de un certificat recunoscut pentru ocupatia de Inspector de specialitate protectia muncii. Aveam experienta multa in domeniu si cursul ar fi durat prea mult. Pentru mine a fost solutia ideala. Recomand!
Barbu Marian Evaluare competente Inspector de specialitate protectia muncii
Vizualizeaza autorizatie ANC
Vizualizeaza standard ocupational
Cine sunt clientii nostri?