Care este diferenta dintre evaluarea competentelor profesionale si cursurile de calificare?
Din punct de vedere al finalitatii acestui proces, nu exista nici o diferenta. Certificatele obtinute (atat in urma unui curs de calificare sau a unui curs de initiere / perfectionare si cele de competente profesionale) sunt echivalente. Diferenta esentiala este ca prin procesul de evaluare si certificare competentele sunt demonstrate / certificate, in timp ce, prin formarea profesionala acestea sunt formate. Pe scurt, formarea profesionala se adreseaza persoanelor care vor sa invete o meserie, in timp ce evaluarea competentelor se adreseaza acelor persoane care au deja experienta in munca si urmaresc, in principal, obtinerea unui certificat care sa le ateste competentele.

Pot obtine certificatul de competente profesionale fara a urma un curs de calificare, initiere sau perfectionare?
DA. Pentru a obtine certificatul de competente profesionale este nevoie doar de cunoasterea meseriei pentru care se doreste certificarea.
Pentru obtinerea certificatului de competente profesionale este nevoie sa fi lucrat sau sa lucrez in domeniu?
Este suficienta cunoasterea meseriei pentru care se doreste evaluarea si certificarea competentelor profesionale. Nu este neaparat necesar sa se lucreze in domeniu la momentul evaluarii, dar este necesara experienta anterioara in domeniul respectiv.
Certificatul este recunoscut in strainatate?
DA. Certificatul de competente profesionale este recunoscut atat in Romania cat si in toate statele membre ale Uniunii Europene. Este posibil ca anumite state sa solicite si apostilarea certificatului, precum si traducerea acestuia in limba oficiala a statului unde acesta este utilizat.
In cat timp se elibereaza certificatul de competente profesionale de la sustinerea examenului?
Conform legislatiei in vigoare furnizorul de servicii de evaluare competente profesionale are obligatia de a elibera certificatul de competente profesionale in termen de maxim 30 de zile de la finalizarea procesului. In situatia in care se doreste eliberarea in regim de urgenta a acestuia (maxim 48 de ore de la momentul certificarii competentelor), candidatul poate solicita acest lucru, contra-cost.
Care este numarul minim de persoane pentru care se poate incepe evaluarea?
Evaluarea incepe in momentul in care se inscrie minim 1 persoana pentru o ocupatie / calificare.
In ce consta procesul de evaluare a competentelor profesionale?

In functie de ocupatie / calificare, evaluarea contine probe scrise si/sau orale, fise de observare, simulari, recomandari terti.

In ce locatie se aplica instrumentele de evaluare teoretica a competentelor profesionale?
Aplicarea instrumentelor pentru testarea cunostintelor (teste scrise, intrebari orale, interviuri, proiecte, portofolii) pot fi aplicate la sediul furnizorului de servicii de evaluare competente profesionale sau intr-o locatie pusa la dispozitie de angajator, cu conditia ca aceasta sa indeplinesca conditiile optime pentru derularea in bune conditii a acestui proces.
In ce locatie se aplica instrumentele de evaluare practica a competentelor profesionale?
Aplicarea instrumentelor pentru testarea abilitatilor (simulari, observari directe, probe practice) trebuie aplicate in conditii reale de munca (la sediul agentilor economici cu care ASIM are colaborari) sau in conditii simulative (experimentale) in cadrul unor ateliere, unde conditiile sunt foarte asemanatoare cu cele reale.
Care este modalitatea de plata a taxei (pentru evaluarile cu plata)?
Taxa de evaluare se achita in momentul demararii procesului de evaluare si certificare a competentelor profesionale (prima intalnire cu evaluatorul de competente profesionale).
Ce valoare are certificatul de competente profesionale pe piata muncii?
Pe piata muncii, certificatul de competente profesionale are valoare egale cu cea a unui certificat de calificare sau a unui certificat de absolvire.
Ce acte sunt necesare la depunerea dosarului?

Xerocopie act de identitate (Carte identitate sau buletin de identitate)
Xerocopie certificat de nastere
Xerocopie certificat de casatorie (in situatia schimbarii numelui in urma casatoriei)
Xerocopie act de studii
– Dosar cu sina sau plic

1. Documentele in xerocopie trebuie insotite si de original, pentru verificarea conformitatii. Originalele se returneaza pe loc titularului.
2. In situatia in care nu aveti xerocopii dupa documentele de inscriere le puteti face la sucursala noastra, gratuit.

La ce nivel sunt recunoscute certificatele de competente profesionale eliberate de Asociatia „Inapoi la Munca”?
Certificatele eliberate de Asociatia „Inapoi la Munca” sunt recunoscute la nivel national si in statele membre ale Uniunii Europene. Pentru recunoasterea internationala poate fi necesara apostilarea certificatului la Autoritatea Nationala pentru Calificari (fostul CNFPA/CNCFPA). Pentru informatii suplimentare accesati www.anc.edu.ro.
De catre cine este autorizata Asociatia „Inapoi la Munca”?
Asociatia „Inapoi la Munca” este autorizata de catre Autoritatea Nationala pentru Calificari (fostul CNFPA/CNCFPA) pentru toate calificarile si ocupatiile pentru care ofera servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale. Pentru detalii, puteti consulta Registrul National al Centrelor de Evaluare si Certificare a Competentelor Profesionale la urmatoarea adresa: www.anc.edu.ro.
De ce studii am nevoie pentru a participa la o sesiune de evaluare si certificare a competentelor?
Nivelul de studii minim necesar este invatamant obligatoriu la data absolvirii (8 sau 10 clase).

Sunt recunoscute certificatele la orice angajator sau doar la cel unde eram angajat in momentul evaluarii?
Certificatele sunt recunoscute si au valabilitate la orice angajator de pe teritoriul Romaniei (sau al statelor membre UE), nu doar la angajatorul unde erati angajat atunci cand s-a realizat evaluarea.

Este permisa plastifierea certificatelor de competente profesionale pentru a le pastra in stare buna?
Plastifierea certificatelor de competente profesionale este interzisa, intrucat in baza legii nu mai sunt recunoscute documentele oficiale care sunt laminate sau prezinta alte modificari aduse stratului suport (plastifieri, perforari, ingrosari, modificari, taieturi, etc.).
Trebuie sa fii cetatean roman sa poti beneficia de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale?
Conform legii, orice persoana poate beneficia de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale indiferent de nationalitate sau rezidenta. Singurele conditii sunt sa fie capabil sa scrie, vorbeasca si citeasca limba romana si sa indeplineasca conditia referitoare la nivelul de studii sau echivalentul acestora.
Cine sunt evaluatorii Asociatiei „Inapoi la Munca”?
Evaluatorii Asociatiei “Inapoi la Munca” sunt specialisti in domeniul in care realizeaza evaluari si indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

  • Au studii superioare in domeniul pentru care evalueaza
  • Au experienta recenta in munca
  • Sunt persoane cu abilitati de comunicare si observare superioare
  • Sunt certificati de Autoritatea Nationala pentru Calificari (fostul CNFPA/CNCFPA) pe baza standardului de Evaluator de competente profesionale sau au absolvit un curs pentru aceasta ocupatie, organizat de un furnizor de servicii de formare autorizat.
Cand se organizeaza sesiunile de evaluare?
Sesiunile de evaluare si certificare a competentelor se organizeaza in functie de planificarea realizata cu ocazia primei intalniri dintre evaluator si candidat. Planificarea sesiunilor de evaluare se consemneaza intr-un tabel ce poarta numele de plan de evaluare.
Ce se intampla daca ma inscriu la o evaluare si nu promovez una dintre probe?
In conditiile in care un candidat nu promoveaza un instrument de evaluare aplicat in cadrul procesului, acesta are voie sa participe la o alta proba, prin aplicarea unui instrument asemanator ca structura, continut si nivel de dificultate. Nu sunt permise mai mult de 2 incercari.
Ce se intampla daca nu sunt declarat competent?
In urma procesului de evaluare si certificare a competentelor profesionale, evaluatorul trebuie sa ia decizia de competenta de forma competent sau inca nu competent. Daca un candidat nu este multumit de rezultatul obtinut, acesta poate depune o contestatie, conform procedurii de contestatie afisate la sediul furnizorului de servicii de evaluare si certificare a competentelor profesionale.

 

Ai o altă întrebare?

Te rugam sa completezi formularul de contact de mai jos iar noi iti vom raspunde in cel mai scurt timp.

    Cine sunt clientii nostri?