Ocupaţia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de patiserie, specializate în fabricarea diferitelor tipuri de produse de patiserie.
Ocupaţia presupune o sferă largă de componenţe, având în vedere gama variată a produselor de patiserie, precum şi a tehnologiilor specifice fiecărui sortiment în parte. Patiserul trebuie să lucreze cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, a normelor de protecţie a mediului şi nu în ultimul rând, a normelor de igienă şi siguranţă a alimentelor. Organizarea activităţii proprii precum şi întocmirea documentelor specifice sunt competenţe care sunt necesare ocupaţiei de patiser în vederea eficientizării activităţii.
Competenţe specifice ocupaţiei:
– recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi a auxiliare
– depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare, a semifabricatelor şi a produselor finite de patiserie
– pregătirea materiilor prime şi auxiliare
– prepararea şi prelucrarea aluaturilor
– asamblarea, coacerea semifabricatelor
– pregătirea produselor pentru depozitare
Activitatea se poate desfăşura atât în cadrul unităţilor complet automatizate cât şi în cadrul unităţilor neautomatizate, cunoştinţele şi deprinderile fiind corespunzător evaluate.
Fabricarea produselor de patiserie implică utilizarea utilajelor şi echipamentelor specifice pentru obţinerea diferitelor tipuri de produse. De aceea, pe lângă cunoştinţele tehnologice, ocupaţia presupune şi capacitatea de exploatare, utilizare şi întreţinere a utilajelor şi echipamentelor specifice ocupaţiei.
Nivelului de calificare al ocupatiei Patiser corespunde unui muncitor calificat căruia i se asociază competenţe profesionale care implică aplicarea cunoştinţelor într-o anumită activitate profesională, cu sarcini de lucru nerutiniere, care presupun responsabilitate şi munca în echipă.
Activitatea se desfăşoară în unităţi specializate, ce dispun de un număr suficient de spaţii dotate cu utilaje şi echipamente specifice activităţii, cu linii tehnologice concepute pentru a permite desfaşurarea continuă a procesului de producţie şi a evita contaminarea încrucişată.
Ocupaţia presupune şi o bună rezistenţă la condiţiile de lucru relativ dificile: condiţii de umiditate, temperatură relativ ridicată, lucru în picioare.
Unitati de competenta generale
- Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
- Aplicarea normelor de protecţia mediului
- Organizarea activităţii proprii
- Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţa alimentelor
- Întocmirea documentelor specifice
Unitati de competenta cheie
- Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare
- Depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare, a semifabricatelor şi a produselor finite de patiserie
- Pregătirea materiilor prime şi auxiliare
- Prepararea tipurilor de aluat pentru patiserie
- Prelucrarea aluatului
- Asamblarea semifabricatelor în vederea coacerii
- Coacerea semifabricatelor
- Pregătirea produselor finite de patiserie pentru depozitare
Documente necesare pentru dosarul de inscriere la evaluare:
- Copie carte de identitate / buletin
- Copie certificat de nastere
- Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
- Copie act de studii
552 Numar persoane evaluate |
11 Ani de experienta |