Certificare profesionala Cod NC 7412.1.3.

Descriere ocupatie

Ocupaţia se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de patiserie, specializate în fabricarea diferitelor tipuri de produse de patiserie.
Ocupaţia presupune o sferă largă de componenţe, având în vedere gama variată a produselor de patiserie, precum şi a tehnologiilor specifice fiecărui sortiment în parte. Patiserul trebuie să lucreze cu respectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, a normelor de protecţie a mediului şi nu în ultimul rând, a normelor de igienă şi siguranţă a alimentelor. Organizarea activităţii proprii precum şi întocmirea documentelor specifice sunt competenţe care sunt necesare ocupaţiei de patiser în vederea eficientizării activităţii.

Competenţe specifice ocupaţiei:
– recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi a auxiliare
– depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare, a semifabricatelor şi a produselor finite de patiserie
– pregătirea materiilor prime şi auxiliare
– prepararea şi prelucrarea aluaturilor
– asamblarea, coacerea semifabricatelor
– pregătirea produselor pentru depozitare

Activitatea se poate desfăşura atât în cadrul unităţilor complet automatizate cât şi în cadrul unităţilor neautomatizate, cunoştinţele şi deprinderile fiind corespunzător evaluate.
Fabricarea produselor de patiserie implică utilizarea utilajelor şi echipamentelor specifice pentru obţinerea diferitelor tipuri de produse. De aceea, pe lângă cunoştinţele tehnologice, ocupaţia presupune şi capacitatea de exploatare, utilizare şi întreţinere a utilajelor şi echipamentelor specifice ocupaţiei.
Nivelului de calificare al ocupatiei Patiser corespunde unui muncitor calificat căruia i se asociază competenţe profesionale care implică aplicarea cunoştinţelor într-o anumită activitate profesională, cu sarcini de lucru nerutiniere, care presupun responsabilitate şi munca în echipă.
Activitatea se desfăşoară în unităţi specializate, ce dispun de un număr suficient de spaţii dotate cu utilaje şi echipamente specifice activităţii, cu linii tehnologice concepute pentru a permite desfaşurarea continuă a procesului de producţie şi a evita contaminarea încrucişată.
Ocupaţia presupune şi o bună rezistenţă la condiţiile de lucru relativ dificile: condiţii de umiditate, temperatură relativ ridicată, lucru în picioare.

Competentele profesionale dobandite in urma cursului

Unitati de competenta generale

 1. Aplicarea normelor de securitate şi sănătate în muncă
 2. Aplicarea normelor de protecţia mediului
 3. Organizarea activităţii proprii
 4. Aplicarea normelor de igienă şi de siguranţa alimentelor
 5. Întocmirea documentelor specifice

Unitati de competenta cheie

 1. Recepţia calitativă şi cantitativă a materiilor prime şi auxiliare
 2. Depozitarea şi transportul materiilor prime, auxiliare, a semifabricatelor şi a produselor finite de patiserie
 3. Pregătirea materiilor prime şi auxiliare
 4. Prepararea tipurilor de aluat pentru patiserie
 5. Prelucrarea aluatului
 6. Asamblarea semifabricatelor în vederea coacerii
 7. Coacerea semifabricatelor
 8. Pregătirea produselor finite de patiserie pentru depozitare

Documente necesare pentru dosarul de inscriere la evaluare:

 • Copie carte de identitate / buletin
 • Copie certificat de nastere
 • Copie certificat de casatorie (necesar doar in cazul schimbarii numelui in urma casatoriei)
 • Copie act de studii

Vezi modelul de certificat de competente profesionale
Statistici
552
Numar persoane evaluate
11
Ani de experienta
Vezi galerie foto curs
Vezi galerie video curs
Video 1Video 2Video 3Video 4Video 5

Clientii nostri spun ca…
M-am inscris la evaluare pentru ocupatia de Formator intrucat predam cursuri de 6 ani de zile si nu aveam un certificat care sa imi ateste competentele. Procesul mi s-a parut foarte eficient si la obiect, iar conditiile au fost deosebite. Recomand tuturor sa apeleze la astfel de servicii!
Ducu Ion-Valeriu Evaluare competente Formator
Am lucrat in strainatate mult timp in domeniul instalatiilor. Am venit in tara si am incercat sa deschid o firma in acest domeniu, insa am avut nevoie de un certificat recunoscut. Am apelat la ASIM pentru ca procesul de evaluare m-a scutit de cateva luni pierdute inutil la cursuri si bani dati in plus.
Citireag Cristinel Cursant Evaluare competente Instalator instalatii tehnico-sanitare si de gaze
Am apelat la serviciile de evaluare pentru calificarea de Patiser deoarece lucram in acest domeniu de multa vreme si nu aveam un certificat de calificare. La inceput m-am temut ca nu voi face fata, insa procesul este orientat mai mult pe practica si pe cunostinte concrete.
Voicu Oana Cursant Evaluare competente Patiser
Reprezint o societate de productie articole textile. Am apelat la evaluarea competentelor pentru ca este o metoda foarte corecta si eficienta de certificare a competentelor angajatilor. Tarifele sunt foarte avantajoase si colaborarea cu ASIM decurge foarte bine.
Oprea Steluta Beneficiar evaluare competente Confectioner asamblor articole din textile
Am lucrat mult in strainatate in domeniul constructiilor. Aveam experienta si am venit la ASIM pentru a obtine un certificat recunoscut national si in Uniunea Europeana pentru Dulgher, tamplar, parchetar. Acesta mi-a fost de foarte mult folos. Apelati cu incredere!
Manolea Petrut-Alexandru Evaluare competente Dulgher, tamplar, parchetar
Am apelat la serviciile de evaluare si certificare in 2013, intrucat aveam nevoie de un certificat recunoscut pentru ocupatia de Inspector de specialitate protectia muncii. Aveam experienta multa in domeniu si cursul ar fi durat prea mult. Pentru mine a fost solutia ideala. Recomand!
Barbu Marian Evaluare competente Inspector de specialitate protectia muncii
Vizualizeaza autorizatie ANC
Vizualizeaza standard ocupational
Cine sunt clientii nostri?